Lourdes komt en Lourdes gaat.

De routes

Op weg naar Lourdes

Op weg naar Lourdes heb ik zelf de kortste rit met de minste klimmetjes gemaakt met Komoot.

Eerst nog ff een mooi kasteeltje.

Komoot is soms niet te vertrouwen als je een route maakt. Dus toen ik werd tegengehouden omdat ik er niet door zou kunnen, wist ik niet wie ik moest geloven. Toch ging ik door maar zei wel “hasta luego” (tot later)

Een steile onverharde weg kon ik wel trotseren, dus ik heb ze niet meer gezien.

Voor de rest was de route vlak en rap. Voor 12 uur wilde ik in Tarbes al bij 2 magura dealers geweest zijn, daarna sluiten de meeste winkels tot half 3.

De tijd haalde ik wel, maar bij de 1e was de monteur en het onderdeel er niet. De 2e had het onderdeel ook niet maar hij verwees me naar Bike & Py in Lourdes. Daar moest ik naar David vragen.

Maar Bike & Py, had het ook niet. Hij verwees me weer terug naar de route naar “Cycles Arbes”. Ik vroeg hem of hij even kon bellen, maar dat deed hij niet want het was niet zijn vriend.

Bij Cycles Arbes hadden ze ook niks en hij verwees me naar de zaak “l’etape des Pyrenees”, 15 km verderop. Ik vroeg of hij wilde bellen en hij deed alsof… maar dat wist ik toen nog niet. Ze hebben het, zei hij.

“Niemand had gebeld” zeiden ze in “l’etape des Pyrenees” en ik begreep waarom “Arbes” niet de vriend was van “Bike & Py”. Deze jongeman was aardig en behulpzaam en de eerste fietsenmaker die Engels kon. “Mijn remsysteem was oud, die had hij niet”. Omdat de voorrem ook niet echt goed werkte, werd ik heel moedeloos. Samen besloten we om te proberen of de nieuwe model rem zou werken op het achterwiel, die deed het toch al niet. Na een half uur kwam hij trots melden dat de rem het deed! Hij wilde de andere ook nog wel even vervangen, maar dat durfde ik niet aan…

Hier was ik aan het wachten en een pak Tuc aan het verorberen.

Het was de omweg dik waard geweest. Uiteindelijk toch nog 115 km en bijna 1000 Hooge meters gefietst, terwijl ik 80 van plan was.

Lourdes

Daarna vlug even naar de winkel en lourdes bezocht. Het was niet zo heel druk en ik heb geen zielige taferelen gezien

Wel deze, ik weet niet wat het voorsteld
En de kathedraal natuurlijk.
Van binnen
En van buiten.
En de grot waar Maria verschenen is.
Op slinkse wijze ben ik langs de grot gelopen en heb ik het betast zoals andere het voordeden. Zou het helpen?
Uit deze muur komt het heilige water gedruppeld als je op een knopje drukt.

Het zou nooit genoeg geweest zijn voor mijn fiets..

Het stel dat gisteren bij mij op de camping stond kwam ik daar ook nog tegen. Zij hadden alle tijd gehad om Lourdes te bezoeken.

In de winkels hebben ze alleen grootverpakking. Maar voor mij is dat geen probleem, dit pak “sensationele” paella, voor 4 personen, kan ik helemaal op, zonder problemen!

Het was weer een enerverende dag

Weer opweg.

In de ochtend toen ik wakker werd, tikte de regen op mijn tentdak, dus heb ik heerlijk uitgeslapen. Ook heb ik nog een tijd gepraat met een Engels meisje die samen met haar vriend, begonnen was met fietsen in Marrakech. Leuke meid!

Onderweg was het mooi, nog wel een beetje waterig.
Mooi dorpje.
Vreemde vogel.
Mijn boodschappen

Er was weer een man op de fiets die boodschappen deed. Hij wist me te vertellen dat het rond 3 uur weer ging regenen en dat er de komende 3 dagen noodweer voor kon komen. Tussendoor kon het ook wel even droog zijn…

Ik zag de onweersbui al hangen.
En niet veel later, precies om 3 uur, begon het te plensen en brak de hel los.

Na een half uurtje was het droog en kon ik weer verder. Ik ben superblij dat mijn rem gemaakt is, want in de regen probeerde ik om alleen mijn voorrem te gebruiken en het zou onmogelijk geweest zijn om daarmee de Pyreneeën in te gaan.

Ik passeerde nog wat kerken: de route ontwijkt er geen één.

In Ololon Sainte Marie stond er eindelijk koffie voor mij klaar en kwam ik in gesprek met een Nederlandse en een Zwitserse fietser. Beide bleven daar maar ik ging verder.

De benen voelde nog erg goed en daarom besloot ik om nóg maar een camping verder te fietsen. Nu was het nog droog en de onheilvoorspellende man bij de supermarkt had nog meer noodweer voorspelt en nu was het nog droog!

Dit kerkje was héél bijzonder.
Het stond overal aangekondigd.
Hier heb ik de lichtshow bewonderd. Ik kreeg ook “persoonlijk geluid”. Ze vroeg welke taal ik wilde, en toen ik antwoorde “Dutch” kreeg ik Duits te horen. Ik heb niet alles kunnen volgen 😀.

Rond 7 uur was ik op de camping. Daar heb ik me met de Spaanse taal ingecheckt. Dat schept meteen een gemoedelijke band.

Toen: vlug vlug, hup hup , de tent opgezet want het onweer was niet meer te houden.

  1. Nel

    Zo, Jet !! Fijn dat die rem gemaakt is !!! En die dikke buien zouden hier nu wel welkom zijn ..maar voorlopig nog geen druppel in zicht !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *