We gaan nog niet naar huis..

geplaatst in: Patagonië 2023 | 9

Ja, sommigen van jullie dachten dat we al naar huis gingen… mooi niet! We beginnen aan een volgend hoofdstuk in een ander land. Het enige dat vast staat is dat we 10 maart weer in Nederland zijn om ons 2e kleinkind te bewonderen die rond die tijd wordt geboren.

Onze plannen zijn soms wisselvallig. In Puerto Natalis wilde we een dag helemaal niets doen en de volgende dag met de bus terug naar El Calafate.  Bij het kopen van de tickets bleek dat er nog 2 plaatsen vrij waren voor vertrek van half 4 dezelfde dag. Dat was geen moeilijke beslissing want zo groot was dit havenplaatsje niet en het was erg koud.

We hadden nog voldoende tijd om rond te slenteren en een enkele highland te bezichtigen:

Monumento por el viento en Puerto Natales
De haven

Tijdens de lunch hebben we voor de volgende dag een excursie geboekt voor de Perito Moreno en voor een dag later, een vliegticket naar Buenos Aires. Daarna gaan we naar Uruguay,  de warmte en Luciana opzoeken.

Binnen een uur waren we weer in Cerro Castillo, waar we 4 dagen eerder waren vertrokken voor een trip in El Torres de Paine.  Deze indianen konden we alsnog op de foto zetten.
Nadat we de douane posten hadden verlaten ging de zon onder tijdens de busreis.

In El Calafate voelde alles vertrouwd. We gingen naar dezelfde camping en plaatste de tent op dezelfde plaats.  Ons programma was krap omdat we ook nog op zoek moesten voor dozen voor de fietsen.

Maar alles liep gesmeerd.  De 2 dozen hebben we in de ochtend geregeld. We hadden zelfs nog tijd over om koffie te drinken voordat we om 10:10 uur vertrokken naar de Perito Moreno.

Perito Moreno

Weer in de bus… dat voelt voor ons toch wel vreemd
De Perito Moreno vanaf 20 km afstand
Iets dichterbij
Nog dichterbij…
..en met een boot er boven op! Deze ijsmuren zijn 70 meter hoog.

De gids in de bus heeft veel verteld over deze glacier.  Zo groeit deze iedere week 2 meter doordat het aan de andere kant van de berg altijd regent of sneeuwt. Hij brokkelt ook af, stukken ijs vallen met regelmaat in het water en dat geeft veel kabaal. Een enkele keer haalt de glacier het vaste land. Hier in Patagonie worden de glaciers nog niet kleiner maar sommige zelfs groter. Dat klinkt weer geruststellend, vinden jullie niet?

We zitten hier ongeveer op dezelfde breedte graad als in Nederland.  Toch is het hier veel kouder en ligt er veel sneeuw op de bergen van een paar 100 meter hoog.  Dat komt doordat in het zuidelijk halfrond geen continenten liggen op deze hoogte. De aanvoer van de kou vanaf de zee is hierdoor veel groter. Het regent ook bijna continu aan de West kant van Patagonie. Iets over de bergen,  in de pampas waar we dagen gefietst hebben, valt nauwelijks neerslag, vandaar deze eentonige bruine omgeving. Dit is ook een verklaring voor de harde wind die hier vaak is.

Na de boot hadden we 2,5 uur de tijd om dit indruk wereldwonder te aanschouwen.

Tik of klik op de foto’s voor een vergroting.

Hebbes! De val van het ijs.

Het was warm deze dag met weinig wind, heerlijk weer dus. Dat zullen andere wel eens anders beleeft hebben hier.

Rond 7 uur waren we weer terug en hebben we de fietsen ingepakt.

Terug naar Buenos Aires

We zijn op tijd opgestaan en om half 8 bracht de klusjesman van de camping ons naar het vliegveld. Alles verliep op rolletjes en rond half 10 stegen we op met extra beenruimte voor Geert en mij.

De schrik van ons leven!

In Buenos Aires waren op weg naar de boot om te kijken of er nog een vertrok. Op een grote weg stond het stoplicht op rood, dus we hielden een beetje in. Op dat moment kwamen er 3 jongens aangerend die boven op Geert doken en probeerde er met de fiets vandoor te gaan. Geert stond snel op en dook letterlijk op zijn fiets en er ontstond een worsteling. Ik wist niet goed wat te doen, want als ik mijn fiets los liet, konden ze die ook meenemen. Gelukkig schoot een andere jongen Geert te hulp en dat hielp want ze gingen op de vlucht zonder fiets, puhhh. Hoe kan het zo snel gaan! Ik tril nu nog na als ik het opschrijf! Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Met andere woorden: het grenzeloze vertrouwen dat we hadden, moet weer opgebouwd worden. Een taxi chauffeur die ons iets later enthousiast filmde vanuit zijn auto, stond iets later stil. Toen ik hem dit verhaal vertelde zei hij dat we langs de ghetto hadden gefietst, het viel daar te verwachten. Tja, weten wij veel…. op klaarlichte dag.

Dit is het resultaat en hij heeft ook nog een dikke bult op zijn heup. Maar de fiets die heeft hij nog en ik Geert.

Het inchecken voor de boot is gelukt.

Fiets en milieu vriendelijk.

We zijn nu aan het wachten op de boot en de bus die ons naar Montevideo brengt. Luciana zal daar voor ons klaar staan. Wat zijn er toch veel lieve mensen op de wereld.

9 reacties

 1. Marion

  Jeetje wat een tegenstrijdigheid in 1 blog, geweldige foto’s van die glacier en dan die heftige beroving, die gelukkig niet is gelukt. Maar de schrik zal er goed inzitten. Take care en heb nog een goede reis samen op die prachtige fietsen.

  Groetjes Marion.

 2. Cees

  Nee, jullie gaan nog niet naar huis. Stel je voor! Op één fiets was Uruguay wel heel ver weg geweest.

 3. Nel

  Ik dacht al : Slaan ze de Perito Moreno over ???? Maar nee !! Wat een geweldige ijsbergen, hè! En dan dat geluid !! Geweldig !
  Maar die onverwachte overval… tja shit happens. Gelukkig komen jullie fietsend bij Luciana aan !! Beterschap met je been , Geert !

 4. Aaltje

  Tsja, de grote stad is vol met gevaren. Jullie zullen nu wel weer super alert rondfietsen.
  Prachtige foto’s van jullie tocht. Ik geniet van elke blog.
  Goeie reis!

 5. Sjors

  Hoi Jet en Geert,
  Welk een avontuur deze reis..
  Beterschap Geert verzorg je wond goed!
  Wat een fantastische foto’s van de gletsjer.
  De Perito Moreno heeft op mij destijds
  (2004)de meeste indruk gemaakt. Vooral het geluid welke ze maakte, heel indrukwekkend. Om nooit te vergeten.
  Geniet er nog van samen!

  Groetjes ook van Muly

 6. Saskia Gorris-Loeffen

  Wat een nare ervaring zeg. Dat ze Geert durven te pakken terwijl due zo groot is. Beterschap met jouw been Geert.
  Veel plezier in Uruguay !
  Wat een indrukwekkende ijspartijen in Perito Moreno.
  Dank dat we weer mee mochten genieten.
  Groet Leon en Saskia

 7. Peter Helmink

  Prachtig om jullie zo een beetje te volgen met beeld en verhaal. Ben heeeeeeel benieuwd naar jullie verhalen als jullie weer thuis zijn.

 8. Hélène

  Weer mooie foto’s! Goed herstel gewenst, Geert en geniet nog even samen van jullie reis!

 9. Kees Remy

  Weer een heel avontuur en mooie foto’s
  Een afsluitend goed verblijf in Uruquai zonder fietsendieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *