México City

geplaatst in: Mexico, MiddenAmerika | 1

Dag 81

Ons appartement

We zitten in Roma Sur, dat is een van de betere wijken om te verblijven, aldus Rodrigo (Mexicaanse vriend van zoon Roel die lang in Nijmegen heeft gewoond). We huren het van een particulier dan stroomt het geld in ieder geval niet door naar het grote Amerika of andere rijkkaarts. We moeten wel 60 treden op, maar dat is goed om de conditie op peil te houden.

Maandag 8 januari, op zoek naar cadeautjes

Deze dag hebben we pakweg 20 km gelopen. México City is echt heel groot! We zijn op zoek gegaan naar “Mercados de Artesanías” (marktkraampjes met Mexicaanse Souveniers) omdat we wat cadeautjes wilde kopen. Maar het was zoveel! Je zag “door de bomen het bos niet meer” en je komt steeds weer dezelfde prullaria tegen.

We kwamen ook in een Chineese wijk, de Chinezen wonen en werken ook werkelijk overal.

Dag 82

Dinsdag 9 januari, mislukte musea dag.

We vertrokken in de ochtend via de metro naar het museum “Universum” maar die bleek dicht te zijn op dinsdag. Dus gingen we weer een stukje terug met de metro.

Naar de wijk Coyoacan.
Daar heb ik me weer even uitgeleefd in Souvenier winkeltjes, terwijl Geert op een bankje naar “de schaatswedstrijd op natuurijs” in Nederland keek.
Ze hadden hele mooie spulletjes, allemaal handgemaakt en erg prijzig.
Dit zijn de coyotes (wolven) van Coyoacan
En dit is koffie met konijnentaart.
Een rijk versierde kerk was ook hier weer aanwezig. Hadden ze het geld maar aan de armen gegeven die voor de kerk aan het bedelen waren.

We wilde naar het museum van Frida Kahlo. Maar daarvoor moest je dagen van te voren reserveren via internet, dus ook dit museum was geen succes.

We zijn terug gelopen naar de metro waar een héél, maar dan ook héél hoog gebouw was, maar we konden helaas niet naar de top.

Tot deze eland konden we komen.

Iets verder op, was een héél groot “centro comercial” waar alle topmerken te koop waren. Niet geschikt voor de doorsnee Mexicaan en ook niet voor ons.

El Palacio de Hierro

We hebben wat gegeten en zijn terug gelopen naar ons appartement waar we lekker op de bank naar een film op Netflix hebben gekeken.

Dag 83

Woensdag 10 januari, bike tour door Mexico City

We moesten vroeg op want om 9 uur begon onze bike tour. We waren de enige toeristen, dus we hadden een privé toer met “onze” gids Elias. Hij wist goed de weg en raasde door alle verkeer heen. We leerde al snel dat we hier niet bang moeten zijn en dat de meeste automobilisten je wel voorrang geven.

Elias heeft geschiedenis gestudeerd, hij heeft veel verteld over het verleden van Mexico en hij heeft ons geleid naar vele historische plaatsen. Veel te veel om op te schrijven maar het meest interessante zal ik beknopt weergeven

7 spoken op een bankje

Drie keer zijn we “uit eten” gegaan met onze gids Elias. De 1e keer aten we Tamales, de 2e keer taco’s en de 3e keer verschillende soorten gebakken chips. De naam van het gerecht ben ik vergeten. Het smaakte goed.

Daarna zijn we zelf nog even op stap gegaan. We durfde nu zelf veel meer door het verkeer heen te fietsen, dat voelde wel lekker.

Dat was het voor deze dag. Op de terugweg zijn we eerst langs de winkel gefietst en daarna naar ons appartement. Daar hebben we ons eigen potje gekookt en het smaakte goed.

Dag 84

Donderdag 11 januari, Weer op de fiets.

Gisteren hebben we van onze gids geleerd hoe we hier in Mexico moeten fietsen. Toch ging het vanochtend even mis met Geert. “Se cayó” (hij viel) riep iemand mij toe vanuit een auto. Snel had ik de vertaalslag gemaakt. Ik keek achterom maar Geert stond inmiddels weer op het trottoir. Hij was gevallen doordat hij hard in de remmen moest knijpen omdat een automobilist hem afsneed. Ja, het is toch iets anders dan in ons “fascistisch” landje.

We hadden besloten om deze dag via een “via verde” (oude spoorbaan die is omgetoverd tot fietspad), naar boven te fietsen. Daarna zouden we even door een botanische tuin fietsen, het olympisch stadium bezoeken en langs het universum gaan, dat was de planning…

Het duurde even voordat we op de via verde zaten, maar het was er mooi en ze hebben er een mooi fietspad van gemaakt.

Hier is ie “groen”.

Soms kon je er amper door omdat de marktkramen half over het fietspaden liepen. Ook moesten we oppassen voor wandelaars die niet goed doorhadden dat het een fietspad was.

Er werd hard gewerkt om alles “op en top” te houden.

Verderop werd er zelf geharkt naast het fietspad en met een snoeischaar werden de grassprietjes bijgewerkt.

Een monument naast het fietspad
En fietsers naast het spoor
Een oud station met muurschilderingen
Een speciale koepel

Bij 3000 hoogtemeters hebben we een U-bocht gemaakt.
Bij dit “monumento a la madre” in de plaats Parres hebben we lekker gegeten.

De terugweg was een makkie. Constant 2 of 3 graden naar beneden met de wind in de rug.

Alleen de planning viel in duigen. Het was inmiddels al zo laat dat de botanische tuin gesloten was en de omweg naar het olympisch stadium en het universum zou niet veel anders zou zijn.

We hebben “garmin” de route terug laten plannen naar het beginpunt. Via fietspaden langs de drukke wegen kwamen we, zonder stress aan bij ons appartement. We hadden ook nog het geluk dat we, iets voor aankomst, langs een fietsenwinkel kwamen waar veel fietsdozen in de etalage stonden. Die hebben we er 3 “gereserveerd” en die kunnen we morgen ophalen.

  1. Yolanda

    Wat weer een mooi verslag over het bezoek aan deze kleurrijke metropool. Veel dank ik geniet mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *