Hoe fiets je over Boliviaanse zandwegen?

31 Maart

Vanochtend heeft vooral Geert flink ontbeten van een buffet, dat is goed voor hem, hij wordt een beetje mager.
Bij vertrek had ik een lekke band en die van Geert was twijfelachtig. Mijn band is geplakt, het gaatje van Geert hebben we niet gevonden. Morgen misschien?
Het was ff zoeken naar de juiste weg maar we zijn er ongeveer op terecht gekomen. We zijn inmiddels aardig getraind in zandwegen, hier een aantal tips voor de liefhebbers onder jullie:

 • Zorg dat je niet hoeft te lopen: een fiets van 40 kg door het losse zand of naar boven slepen is veel zwaarder

 • Als je noodgedwongen toch moet lopen, zoek dan zo snel mogelijk een pad waar je wel kunt fietsen.
 • Rij rustig over wasbordjes of kies de uiteinde die zijn vaak minder bobbelig

 • Blijf extra trappen in los zand of berg op, soms wordt het beter.

 • Klik je vast in de pedalen als je over hobbels gaat, dit voorkomt dat je van de trappers glijd.
 • Klik een pedaal los als je onzeker wordt, neem geen risico.
 • Laat iemand anders voor rijden: als je ziet dat het mis gaat, pak je snel een ander spoor. Pas wel op dat je door deze actie niet de kop overneemt.
 • Kijk altijd 10 meter voor je, die steen die 1 meter voor je ligt, heb je allang gezien en als je hem aankijkt of denkt niet aan te kijken, rij je ertegen aan!

 • Zorg dat je goed in evenwicht blijft, oefening baat kunst.
 • De sjeepsporen lopen overal en zijn vaak niet van de hoofdweg te onderscheiden. Kies het beste spoor, maar houd je GPS in de gaten. Voor je het weet rijdt je verkeerd

 • Blijf genieten van de omgeving, dit houdt de moet erin.

Vaak komen we sjeeps tegen volgestopt met toeristen. Voor hun zijn we, net als loslopende dieren, ook een bezienswaardigheid. Vaak worden we vanuit de sjeep op de foto gezet. Vandaag stopte we bij een Laguna waar veel toeristen stonden waaronder veel Aziaten. Ze wilde allemaal met ons en de fietsen op de foto, zulke gekke zijn ze vast niet vaak tegen gekomen…
Aan het einde van de dag kwamen we aan bij dit eco hotel. Niets vermoedend vroegen we om de prijs: 150 dollars!!! Die toeristen maken de Bolivianen gek…

We vroegen of we de tent op konden zetten; ja dat was geen probleem. We kozen voor een plekje uit de wind met een schitterend uitzicht over een Laguna vol met flamingo’s.


4 reacties

 1. Kees v.d.Heuvel, Elst.

  Jet & Geert: geweldig, die “tips voor de liefhebbers”….Het is jaren geleden dat ik zandwegen heb gezien. Veel succes, hou vol !

 2. peter kamps

  Hoi Jet&Geert. Bedankt voor de tips, zal deze de volgende keer op de Veluwe toepassen. Mooie uitzichten, echt schitterend. Verder gaat ie lekker daar geloof ik. Petje af voor jullie twee.

 3. Hanny

  Goede tips. Zeker die van 10 meter vooruit kijken. Een keer niet gedaan en jaren laat van gehad. Wat een super reis, geweldige foto’s en verhalen. Geniet ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *